upplevt

05 januari, 2006

Matlagningskurs!

Idag var det antligen dags for den omtalade matlagningskursen hos Kebabs & Curries. Vi steg upp ganska tidigt, tog del av hotellets vid det har laget ganska bekanta frukost och gav oss av till restaurangen som ligger tio minuters promenad fran hotellet. Tio forvantansfulla deltagare, alla svenskar eller finlandare, tog sedan plats pa takterassen till restaurangen, som gavs behaglig skugga av ett stort tak.

Inledningsvis fick vi smaka pa en mangd olika kryddor och lara oss mer om deras ayurvediska egenskaper - huruvida de har en uppvarmande eller nedkylande effekt, matsmaltningsbeframjande eller orosdampande. Mycket intressant. Bland kryddorna fanns curryblad, chili, kanel, senapsfron, kummin och royal-kummin, svartpeppar, nejlika och givetvis olika former av koriander, exempelvis gron koriander och torkad.

Snart nog var det dags att ta plats i koket. Vi fick har lara oss den kulinariska skillnaden mellan Indiens norra, sodra och centrala delar. Goa intar en sarstallning och blandar friskt bland alla influenser, inhemska saval som portugisiska. Menyn bestod av fyra ratter och ett kumminris: en kycklingmasala, en rakgryta fran Kerala, en vegetarisk ratt med buffelost och en ratt med syrliga linser.

Under restaurangagarinnan Priyas goda pedagogik och charmiga satt, tillagade vi under mycket forvaning och glada skratt ratterna, som sedan avnjots pa terrassen. Som vi njot!

Matta och belatna begav vi oss flera timmar efter starten ater till hotellet, dar vi dock inte stannade, utan vi bytte om till bekvamare klader och tagade ned till stranden, dar vi tillbringade eftermiddagen pa Ritz strandshack. Ingrid fick sallskap av en tva decimeter lang odla vid besok pa shackets bekvamlighetsinrattning.

Tibetansk marknad foljde efter stranden, och ett par intressanta inkop gjordes. Kvallens stora fraga har varit vilken restaurang vi skall valja for var kvallsmaltid. Igar foll valet pa ytterligare en italiensk restaurang, dar vi at pizza och drack inhemskt vin fran producenten Sula. Restaurangen beboddes av minst en halvdecimeterlang kackerlacka, som muntert krop langs vaggen dar vi satt och at. Efter en skrona som Lars berattade, lyfte samtliga pa sina pizzor nar de kom.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home