upplevt

06 augusti, 2006

Kajmaner och kleptomaner i Amazonas

När solen blir alltför stark mitt på dagen, drar vi oss tillbaka till våra hängmattor på mellandäck eller till den svalkande skuggan på husbåtens övre däck där vi spelar ett par partier Carcassonne, njuter av en god lunch, som idag bestod av grillad, färsk piraya, och läppjar på en kall öl. Vi steg upp ordinarie tid, 5.30, och efter frukost begav vi oss ut i kanot uppför en av de många bifloderna. Floden vi valde idag var populär bland traktens kajmaner; vi såg tjogtals, antingen konspiratoriskt omkringsimmande med endast ögon och nos ovanför vattenytan eller lättjefullt dåsande på strandbankarna. Så snart kanoten närmade sig, försvann de dock ljudlöst och kvickt ned i det grumliga vattnet, alltmedan kungsfiskare och allehanda färggranna fåglar tog för sig av det smörgåsbord av fiskar som lekte och hoppade ovanför vattnet.

På vägen besökte vi också en liten by där inte många turister satt sin fot - vi omringades snart av stora, nyfikna ögon som fnissande följde oss på vår tur genom byn, där vi guidades av den lokala pastorn.

Vi reser just nu med en husbåt, som vi hyrt, inklusive kock, guide och kapten. Efter två dagar på den lokala färjan, anlöpte vi Manicoré, där husbåten väntade. Den lokala båten var trång och minsta krusning om natten fick hängmattorna att krocka och osvikligen väcka innehavaren. På morgonen, när vi åt frukost, lade någon illgärningsman sig till med min digitalkamera ur min väska i ett kort, obevakat ögonblick. Tack och lov hade jag dagen innan bränt samtliga bilder till cd, så jag har inte förlorat många bilder.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home