upplevt

27 maj, 2006

Med panamahatt i Ecuador

Muy tranquilo ar ett uttryck som beskriver Cuenca mycket bra. Trots att det ar Ecuadors tredje storsta stad ar det en somnig, lugn stad med gamla hus fran kolonialeran och kullerstensgator. Vi anlande till staden igar efter att ha korsat gransen mellan Peru och Ecuador kring middagstid - ett litet aventyr i sig som tog hela tva timmar i ansprak (plotsligt och utan forvarning eller avlosning reste sig granskontrolltjanstemannen fran sin stol, gick in i ett angransande rum och at sin lunch i trekvart).

Idag har jag vandrat omkring i staden med Felicity (student fran Bristol), Victoria (geografilarare fran London) och Gyan (lagstadielarare fran Nya Zeeland, men han ar ursprungligen fran Sri Lanka). Vi hamnade sa smaningom i en charmig liten butik dar de tillverkade handgjorda panamahattar. Som enda besokare fick vi en grundlig rundtur av en mild, rund man, vilket inkluderade en ganska heltackande genomgang av tillverkningsprocessen. Vi valde och vrakade en god stund bland panamahattarna och jag har nu en slaende likhet med Humphrey Bogart.

Igar hade vi aterigen en intressant matupplevelse. Trotta och hungriga (och dammiga, efter ett par natters camping), begav vi oss ut fran hotellet och hittade ett litet hotell som ocksa hyste en restaurang. Vi knackade pa och blev inslappta av en livrékladd portier, som visade oss vagen genom den vackert utsmyckade lobbyn, dar en pianist spelade lagmald klassisk musik, genom en liten, prunkande tradgard med dampad belysning till restaurangen, dar uniformerad personal bjod oss att sitta ned. Restaurangen var folktom - sa vi hade en liten stab for oss sjalva som serverade oss mat pa silvertallrikar tackta av silverkupor. Hela restaurangen gick i tjugotalsstil och middagen (forratt, huvudratt och en god flaska vin) gick loss pa motsvarande sjuttiofem kronor.

Faktum: panamahattens ursprung ar inte, som man skulle kunna tro, Panama utan Ecuador. De skeppades till Panama och lastades ombord pa batar till Europa dar, darav namnet.
Faktum: Ecuador har inte langre nagon egen valuta - den amerikanska dollarn ar sedan ett par ar tillbaka officiell valuta.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home